Over ons
Lange dagen, korte nachten
Een aantal jaar geleden sleepte ik mezelf buiten adem door het Vondelpark. Daar stond ik dan, in de bloei van mijn leven. Milou, nog geen 30 jaar. Ik ben hartstikke sportief en houd van hardlopen, maar het ging niet. Ik kreeg mijn ene been niet meer voor de andere, mijn lijf zei; “stop”.
Ik combineerde twee studies, liep halve marathons, zat in besturen en commissies, onderhield een grote vriendenkring, zocht tussendoor naar ware liefde en vloog wekelijks voor mijn werk de halve wereld over. Lange dagen, korte nachten. Zodra een afspraak met een vriendin niet doorging, was ik stiekem opgelucht.
Ziekmelden deed ik niet aan
Ziekmelden deed ik niet aan, vakanties nam ik alleen op zodra mijn leidinggevende me daartoe dwong. Ik hechtte veel waarde aan wat anderen van mij vonden en had voor mijn gevoel altijd tijd tekort. Voor spontaniteit of ‘even niks’ had ik geen tijd. Ik zat in mijn Hogesnelheidstrein en voelde mijn moeheid niet, of… wilde ik deze niet voelen? Alles onder controle, ik huilde toch nooit? Ergens wilde ik wel graag van mijn eigen sneltrein- struisvogel beleid af, maar om dat (structureel) te onderzoeken en veranderen, daar bleef ik liever van weg.
Als een uitje afgepeld
In deze periode leerde ik dat kwetsbaarheid krachtig is, dat hulp vragen geen zwakte is en dat grenzen aangeven noodzakelijk is voor geluk en succes. Ik leerde noodgedwongen mijn eigen mentale en fysieke grenzen kennen. Ik merkte dat ik ambitieuze doelen bereiken fijn vind, maar niet ten koste van alles en iedereen. Tegenwoordig versnel ik, juist door regelmatig te vertragen. ‘Balans’ werd mijn doel.
Bij Coolblue kreeg ik een unieke kans om leiderschaps- en talentontwikkeling op de kaart te zetten en ik werd de persoonlijke coach voor het managementteam. Zelf mocht ik een intensieve coachopleiding volgen. Ik werd als een uitje afgepeld. Niet makkelijk, wel een doorbraak. Ik pakte het hardlopen weer op en liep de Rotterdam Marathon met 28 graden. Weliswaar net voor de bezemwagen uit, maar toch.
Australië en Arts in Balans
Die ware liefde vond ik ook. We verloofden ons tijdens een van onze verre surfreizen in Australië.
Tijdens de eerste Covid- 19 golf wilden we artsen begeleiden in deze hectische tijd, zodat zij hun werkplezier en bevlogenheid niet zouden verliezen door de (extra) hoge werkdruk. Middels een appje in een vriendengroep boden we vrijblijvende coachgesprekken aan. Zo richtte ik samen met Maarten, die zelf acute internist en fellow IC is, Arts in Balans op.
Onze visie
We zien dat artsen trots zijn op hun vak en niet willen klagen. Maarten is zelf arts en met veel artsen in de bekendenkring hebben we de strijd om een opleidingsplek, de vermoeidheid na een lang dienstenblok, maar zeker ook de passie voor het vak, allemaal van dichtbij gezien. We begrijpen dat, ondanks de uitdagingen, dokter één van de mooiste beroepen is.
Het doel van Arts in Balans is om persoonlijke groei van artsen te versnellen, zodat ze goed presteren vanuit vertrouwen en met plezier. Omdat we onze kennis over mentale en fysieke gezondheid op een unieke manier bundelen in de Arts in Balans formule, hebben we al honderden artsen mogen begeleiden naar balans in hun drukke leven. Zodat ze naast goed presteren, ook genieten van het leven. We zijn ervan overtuigd dat iedereen weer kan voelen waarom je ook alweer dokter wilde worden.
De combinatie van het leveren van goede patiëntenzorg en je staande houden in een complexe, dynamische ziekenhuisomgeving is veeleisend. Zeker als je daarnaast ook nog een leuke partner, ouder en vriend(in) wilt zijn en af en toe tijd voor jezelf wilt hebben.
We gunnen artsen dat ze zich niet over de kop werken, hun baan niet (onnodig) opzeggen of hun relatie laten sneuvelen, als dat niet hoeft.
Op naar duurzame balans in de zorg!
Als je ons langer zou kennen,
zou je dit over ons weten
- Maarten studeerde en werkte in Rotterdam en Londen. Was bestuurslid van de Jonge Nederlandse Internisten Vereniging. In 2021 rondde hij zijn opleiding tot acute internist af en in 2022 rond hij zijn opleiding tot intensivist af.
- Milou heeft een master in bestuur- en organisatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in gedragsverandering binnen organisaties. Ze heeft meer dan 10 jaar werkervaring binnen (internationale) organisaties en de zorg op het gebied van leiderschaps- en talentontwikkeling en coaching.
- We houden allebei van spontane en impulsieve acties, maar gedijen bij regelmaat en rust.
- Ultiem ontspannen doen we op en bij het water. We houden van kite-, golf- en windsurfen.
- Milou woonde in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam en werkte 5 jaar in het buitenland. Milou wilde als klein meisje juf, arts of cliniclown worden. Nu is zij coach binnen de zorg en combineert zij aspecten uit alledrie; mensen iets leren, zich beter laten voelen en (werk-)plezier laten ervaren.
- In 2021 is ons zoontje geboren. We kunnen niet wachten om met hem voor het eerst naar het strand te gaan.
- Ons langoor konijn heet Hygge (=geborgenheid) en onze zeilboot heet Fika (= gezelligheid).
- Maarten deed op zijn 16e mee aan het NK windsurfen en was 10 jaar lang windsurf instructeur. Milou was tenniskampioen van Gelderland. Nog steeds zijn we allebei gefascineerd door topsportmentaliteit. Beiden finishten wij de Rotterdam Marathon.
- In 2020 richtten we samen Arts in Balans op en inmiddels bereiken we duizenden artsen met ons instagram account, de Arts en de Coach podcast, coaching en programma’s.
- Onze ‘roots’ liggen in het oosten van Nederland, de nuchtere mentaliteit hebben we nog steeds. Na 15 jaar in de Randstad wonen we sinds 2021 in de buurt van het Veluwemeer, om dichterbij familie, de natuur en het water te kunnen zijn.
Onze ambassadeurs
Over Casper
Casper van Koppenhagen is revalidatiearts en niet praktiserend sportarts, werkzaam in het Erasmus MC afdeling Rijndam Revalidatie. Hij promoveerde op “Kwaliteit van leven en fitheid van mensen met een dwarslaesie”.
Hij schreef 2 boeken, is blogger en podcastmaker bij Medisch Contact, werd door de VRA in 2009 uitgeroepen tot “arts assistent van het jaar” en in 2016 tot “Docent van het jaar”.
Zijn dubbel specialisme en drive bracht hem langs vele werkplekken en posities, waaronder hoofdredacteur van het Nederlands tijdschrift van Revalidatiegeneeskunde en Raad van Bestuur van een revalidatiecentrum, waarin hij zichzelf telkens opnieuw moest leren kennen, ontdekken en ontwikkelen. Deels door te ervaren, deels door vallen en opstaan. Mede ingegeven door gebeurtenissen in zijn privéleven die hun sporen achterlieten, zocht hij regelmatig begeleiding van individuele en groepscoaching ten einde zijn persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Casper zou iedere arts gedurende zijn of haar loopbaan deze begeleiding van persoonlijke ontwikkeling gunnen en onderschrijft daarmee de missie van Arts &Balans.
Over Veerle
Veerle Smit brengt met haar strategische en creatieve geest zorgprofessionals samen om de zorg van morgen te maken. Ze gelooft dat ondernemerschap en vanuit je eigen talent werken, leidt tot snellere, simpelere en betere oplossingen in de zorg. Als initiatiefnemer en CEO van Compendium Geneeskunde zet ze zich met haar team van >500 in om zorgprofessionals in binnen- en buitenland te verbinden middels kennis. Met haar Stichting Zorgmakers roept ze op een creatieve manier op om meer oplossingen te delen en te kopiëren. Eerder werkte ze als arts in een huisartsenpraktijk en in de Kinder-jeugdpsychiatrie.
Veerle over Arts in balans: “Om te komen waar ik nu sta heb ik al sinds jonge leeftijd hulp gehad van coaches en psychologen. Er heerst vaak een taboe op coaching. Dit taboe verbreek ik graag. Ik geloof dat iedereen baat kan hebben bij een goed gesprek met iemand die 100% aandacht voor jou heeft. Samen kom je tot andere inzichten dan alleen. In de zorg waar de balans vaak ver te zoeken is, is wat mij betreft professionele begeleiding onmisbaar. Daarom onderschrijf ik de missie van Milou & Maarten om elke arts van Nederland te laten kennis maken met coaching en meer balans in hun leven. Met compendium zetten wij ons in om artsen zelfverzekerder te laten voelen op de werkvloer a.d.h.v. de juiste kennis. Arts in balans vult deze inzet haarfijn aan door de artsen ook de juiste tools te bieden om die kennis in te zetten.”
Herken je iets van jezelf?
We zijn benieuwd naar jouw verhaal!
Plan vrijblijvend een proefsessie in, om te kijken of begeleiding bij Arts in Balans iets voor je is.