Over ons

Lange dagen, korte nachten

Een aantal jaar geleden sleepte ik mezelf buiten adem door het Vondelpark. Daar stond ik dan, in de bloei van mijn leven. Milou, nog geen 30 jaar. Ik ben hartstikke sportief en houd van hardlopen, maar het ging niet. Ik kreeg mijn ene been niet meer voor de andere, mijn lijf zei: “Stop”.

Ik combineerde twee studies, liep halve marathons, zat in besturen en commissies, onderhield een grote vriendenkring, zocht tussendoor naar ware liefde en vloog wekelijks voor mijn werk de halve wereld over. Lange dagen, korte nachten. Zodra een afspraak met een vriendin niet doorging, was ik stiekem opgelucht.

maarten van arts in balans
milou van arts in balans

Ziekmelden was geen optie

Ziekmelden? Daar deed ik niet aan, vakanties nam ik alleen op zodra mijn leidinggevende me daartoe dwong. Ik hechtte veel waarde aan wat anderen van mij vonden en had voor mijn gevoel altijd tijd tekort. Voor spontaniteit of ‘even niks’ had ik geen tijd. Ik zat in mijn hogesnelheidstrein en voelde mijn moeheid niet, of… wilde ik het niet voelen? Alles onder controle, ik huilde toch nooit? Ergens wilde ik wel graag van mijn eigen sneltrein-struisvogel beleid af, maar om dat (structureel) te onderzoeken en veranderen, daar bleef ik liever van weg.

Als een uitje afgepeld

In deze periode leerde ik dat kwetsbaarheid krachtig is, dat hulp vragen geen zwakte is en dat grenzen aangeven noodzakelijk is voor geluk en succes. Ik leerde noodgedwongen mijn eigen mentale en fysieke grenzen kennen. Ik merkte dat ik ambitieuze doelen bereiken fijn vind, maar niet ten koste van alles en iedereen. Tegenwoordig versnel ik, juist door regelmatig te vertragen. ‘Balans’ werd mijn doel.

Bij Coolblue kreeg ik een unieke kans om leiderschaps- en talentontwikkeling op de kaart te zetten en werd ik de persoonlijke coach voor het managementteam. Zelf mocht ik een intensieve coachopleiding volgen. Ik werd als een uitje afgepeld. Niet makkelijk, wel een doorbraak. Ik pakte het hardlopen weer op en liep de Rotterdam Marathon met 28 graden. Weliswaar net voor de bezemwagen uit, maar toch.

Australië en Arts in Balans

Die ware liefde vond ik ook: Maarten. We verloofden ons tijdens een van onze verre surfreizen in Australië.

Tijdens de eerste covid golf wilden we artsen begeleiden in deze hectische tijd, zodat zij hun werkplezier en bevlogenheid niet zouden verliezen door de (extra) hoge werkdruk. Middels een appje in een vriendengroep boden we vrijblijvende coachgesprekken aan. Zo richtte ik samen met Maarten, die zelf acute internist en IC-arts is, Arts in Balans op.

medisch solliciteren
medisch solliciteren

Onze visie

We zien dat artsen trots zijn op hun vak en niet willen klagen. Maarten is zelf arts en met veel artsen in onze directe kringen hebben we de strijd om een opleidingsplek, de vermoeidheid na een lang dienstenblok, maar zeker ook de passie voor het vak, allemaal van dichtbij gezien. We begrijpen dat, ondanks de uitdagingen, dokter één van de mooiste beroepen is.

Het doel van Arts in Balans is om persoonlijke groei van artsen te stimuleren, zodat ze vanuit vertrouwen en met plezier optimaal kunnen presteren. Omdat we onze kennis over mentale en fysieke gezondheid op een unieke manier bundelen in de Arts in Balans formule, hebben we al honderden artsen mogen begeleiden naar balans in hun drukke leven. Zodat ze naast goed presteren, ook kunnen genieten van het leven. We zijn ervan overtuigd dat iedereen weer kan voelen waarom ze ook alweer dokter wilde worden.

De combinatie van het leveren van goede patiëntenzorg en je staande houden in een complexe, dynamische ziekenhuisomgeving is veeleisend. Zeker als je daarnaast ook nog een leuke partner, ouder en vriend(in) wilt zijn en af en toe tijd voor jezelf wilt hebben.

We gunnen artsen dat ze zich niet over de kop werken, hun baan niet (onnodig) opzeggen of hun relatie laten sneuvelen, als dat niet hoeft.

Op naar duurzame balans in de zorg!

Onze ambassadeurs

Foto Willem

Over Willem

Willem de Vries is Hoogleraar Kindergeneeskunde en voorzitter van het Emma Kinderziekenhuis. Hij zet zich actief in voor het leveren van optimale zorg aan niet alleen zijn patiënten, maar ook zijn medewerkers. Een veilig leer- en werkklimaat vindt hij daarbij essentieel. 

“Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Maar mijn gezin is het allerbelangrijkste, dat draag ik ook uit. Een goede balans privé/werk is essentieel. Ik hoop daar een voorbeeld in te zijn. Dat doe ik door dit te bespreken, maar er ook eerlijk in te zijn dat dit mij niet altijd even goed lukt. En altijd te zorgen voor een solide basis waar ik op terug kan vallen. Als je met plezier naar je werk gaat dan kun je meer aan en houd je het ook langer vol.”

Willem over Arts in Balans: “Milou en Maarten (Arts in Balans) zijn positief, pragmatisch en met name ook inspirerend en energiek. En zij weten waar het over gaat. Hard werken is niet erg, maar het moet wel in balans zijn en het moet leuk blijven. En als het soms even minder leuk is, hoe blijf je dan toch in balans en hoe behoud je je focus? Hoe Arts in Balans is ontstaan is ook prachtig. Hun belangrijkste drijfveer is artsen helpen hun werk en hun privéleven in balans te houden. Hun statement: ‘Wij zijn ervan overtuigd dat je EN topprestaties neer kunt zetten als arts, met tijd en aandacht voor de patiënt, EN dat je daarnaast ook nog tijd en energie kunt overhouden voor dingen buiten werk (een gezin, hobby’s of sport).’ Dit onderschrijf ik volledig.”

Casper van Koppenhage

Over Casper

Casper van Koppenhagen is revalidatiearts en niet praktiserend sportarts, werkzaam in het Erasmus MC afdeling Rijndam Revalidatie. Hij promoveerde op “Kwaliteit van leven en fitheid van mensen met een dwarslaesie”.

Hij schreef 2 boeken, is blogger en podcastmaker bij Medisch Contact, werd door de VRA in 2009 uitgeroepen tot “arts assistent van het jaar” en in 2016 tot “Docent van het jaar”. 

Zijn dubbel specialisme en drive bracht hem langs vele werkplekken en posities, waaronder hoofdredacteur van het Nederlands tijdschrift van Revalidatiegeneeskunde en Raad van Bestuur van een revalidatiecentrum, waarin hij zichzelf telkens opnieuw moest leren kennen, ontdekken en ontwikkelen. Deels door te ervaren, deels door vallen en opstaan. Mede ingegeven door gebeurtenissen in zijn privéleven die hun sporen achterlieten, zocht hij regelmatig begeleiding van individuele en groepscoaching ten einde zijn persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Casper zou iedere arts gedurende zijn of haar loopbaan deze begeleiding van persoonlijke ontwikkeling gunnen en onderschrijft daarmee de missie van Arts in Balans.

Veerle Smit

Over Veerle

Veerle Smit brengt met haar strategische en creatieve geest zorgprofessionals samen om de zorg van morgen te maken. Ze gelooft dat ondernemerschap en vanuit je eigen talent werken, leidt tot snellere, simpelere en betere oplossingen in de zorg. Als initiatiefnemer en CEO van Compendium Geneeskunde zet ze zich met haar team van >500 in om zorgprofessionals in binnen- en buitenland te verbinden middels kennis. Met haar Stichting Zorgmakers roept ze op een creatieve manier op om meer oplossingen te delen en te kopiëren. Eerder werkte ze als arts in een huisartsenpraktijk en in de Kinder-jeugdpsychiatrie. 

Veerle over Arts in balans: “Om te komen waar ik nu sta heb ik al sinds jonge leeftijd hulp gehad van coaches en psychologen. Er heerst vaak een taboe op coaching. Dit taboe verbreek ik graag. Ik geloof dat iedereen baat kan hebben bij een goed gesprek met iemand die 100% aandacht voor jou heeft. Samen kom je tot andere inzichten dan alleen. In de zorg waar de balans vaak ver te zoeken is, is wat mij betreft professionele begeleiding onmisbaar. Daarom onderschrijf ik de missie van Milou & Maarten om elke arts van Nederland te laten kennis maken met coaching en meer balans in hun leven. Met compendium zetten wij ons in om artsen zelfverzekerder te laten voelen op de werkvloer a.d.h.v. de juiste kennis. Arts in balans vult deze inzet haarfijn aan door de artsen ook de juiste tools te bieden om die kennis in te zetten.”

Ons team

Over Fien

Hoi, mijn naam is Fien en ik ben projectleider voor Arts in Balans. Momenteel volg ik mijn laatste coschappen in het Erasmus MC voordat ik officieel basisarts ben. Al sinds het begin van mijn studie heb ik interesse in de lichamelijke én mentale gezondheid. Naast mijn studie en werk geniet ik van wielrennen, hardlopen en lekker koken. Een beetje ontspanning naast deze zware studie mag natuurlijk ook! Ik vind het ontzettend belangrijk dat (aanstaande) artsen zichzelf niet voorbij lopen in de zorg voor een ander en ik ben ervan overtuigd dat coaching daar een grote rol in kan spelen. Daarom help ik Maarten en Milou met het verwezenlijken van projecten op het gebied van samenwerkingen en evenementen. Zo zorgen we er samen voor dat iedere arts van Arts in Balans gehoord heeft en we samen een impact op de zorgsector kunnen maken.

Fien

Over Duyen

Hi! Mijn naam is Duyen, trots lid van het Arts in Balans team als allround marketing manager. Ik doe geneeskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en ben momenteel bezig met mijn master. Buiten de studie en werk heb ik een passie voor koken; ik maak de lekkerste kimchi fried rice ooit! Maar een nóg grotere hobby is uit eten gaan en nieuwe restaurants ontdekken. 

Sinds ik begon na te denken over mijn toekomstige carrière ben ik altijd al heel gefocust geweest op de balans tussen werk en privéleven. Arts zijn is een onwijs mooi beroep dat regelmatig veel van je kan vragen. De balans vinden en houden op zowel werk als privégebied vind ik enorm interessant en belangrijk voor elke arts. Mijn hoop is dat Arts in Balans als gids kan dienen en mede-artsen kan ondersteunen op dit pad, zodat elke arts de beste surfer van het leven kan worden!

Duyen

Over Thien

Hi, mijn naam is Thien en ik loop momenteel coschappen. Naast het studeren en werken maak ik graag tijd vrij voor familie, vrienden, sporten en lezen. Toegegeven, dat is niet altijd even makkelijk. De juiste balans vinden tussen alle onderdelen van je leven is een uitdaging, maar wel enorm belangrijk! Ik ben ervan overtuigd dat de juiste begeleiding en coaching hierbij van grote waarde kan zijn. Daarom ondersteun ik Maarten en Milou met Arts in Balans als Office Manager, zodat alles achter de schermen op rolletjes loopt. Zo hopen we als team van waardevolle betekenis te kunnen zijn, zodat iedere arts met plezier naar het werk gaat en met volle energie weer thuiskomt! 

thien

Herken je iets van jezelf?

We zijn benieuwd naar jouw verhaal!

Neem contact met ons op of plan een  koffie met Milou in, om te kijken of begeleiding bij Arts in Balans iets voor jou is!

Scroll naar boven